Viisi vinkkiä ICT-palveluiden kilpailutukseen

ICT-palvelut ovat yrityksen perusinfraa, jonka on toimittava luotettavasti sekä kustannustehokkaasti.

Kilpailutukseen kannattaa perehtyä huolella, kun on aika päivittää yrityksen ICT-palvelut. Taidokas kilpailutus maksaa itsensä takaisin monin eri tavoin.

Ohessa muutamia nostojamme onnistuneen kilpailutuksen läpiviennille.

1. Aloita ajoissa – kuukausia ennen


Sopimusaikana ei tule välttämättä perehdyttyä ICT-palveluihin. Ne kehittyvät kuitenkin huimasti jo parissa vuodessa, joten asiaan kannattaa tarttua hyvissä ajoin ennen sopimuksen loppua. Joillekin voi riittää kolme kuukautta, mutta vuosikaan ei ole liioittelua, jos ison yrityksen ydintoiminta riippuu esimerkiksi asiakaspalveluratkaisusta.


2. Valitse projektiin oikeat ihmiset
Kilpailutuksen perustan tarjoaa oman talon väki: bisnes- ja IT-ihmiset sekä ICT-palveluiden käyttäjät. He pystyvät kuvaamaan nykytilan ja löytämään keskeiset muutostarpeet. Porukka kannattaa sitouttaa jo alussa koko projektin ajaksi. Jos osaamista tai aikaa ei tahdo löytyä tarpeeksi, apua saa ulkopuolisilta konsulteilta. On myös hyvä selvittää, kuka käyttöönottoprojektia johtaisi toimittajan puolelta ja mitä muut asiakkaat sanovat hänen tekemästä työstään.


3. Tarjoa tietoa ja keskustele
Operaattoreille kannattaa kertoa perin pohjin, mikä nykymenossa tökkii, mikä sujuu hyvin ja mitä uutta kaivataan. Kun tausta ja tarpeet ovat selvillä, operaattori voi esitellä sellaisiakin ratkaisuja, joihin yrityksessä ei ole aiemmin perehdytty. Projektia siivittää myös tieto siitä, milloin yrityksessä laaditaan tarjouspyynnöt, milloin ne käsitellään ja miten paljon muutosprojektille varataan aikaa. On hyödyllistä keskustella myös referenssiasiakkaiden kanssa.


4. Määrittele huolella – älä speksaa yli
Tarjouspyynnössä kannattaa erottaa selkeästi se, mitä yritys tarvitsee ja mikä voisi kiinnostaa, muttei ole välttämätöntä. On myös hyvä välttää liian tarkkoja teknisiä vaatimuksia. Palvelutaso on kuitenkin syytä miettiä kohtuullisen tarkasti, koska se vaikuttaa merkittävästi hintaan. Vaadi palvelua 24/7 vain, jos todella tarvitset sitä. Kannattaa myös varmistaa, että tarjouspyyntö ohjaa operaattoreita antamaan vertailukelpoiset tiedot samassa muodossa.


5. Huomioi raportointi ja tutki tulevaisuutta
Palveluiden raportoinnin merkitys on kasvanut valtavasti viime vuosina. Operaattorit tarjoavat tilastoja palveluidensa käytöstä, kustannuksista ja palvelutasoista, ja palveluja voi myös hallinnoida suoraan operaattorin portaalista. Onkin tärkeää selvittää, miten helppo näitä työkaluja on käyttää ja mihin suuntaan niitä kehitetään. Kaiken kaikkiaan operaattoria valitessa kannattaa tähystellä myös tulevaa. Mihin operaattori on panostamassa ja mitä kehitysputkesta on tulossa? Operaattorin kanssa yhdessä tehty tulevaisuuden suunnittelu auttaa yritystä kohti sen asettamaa visiota

Evoren konsulteilla on markkinoiden monipuolisin kokemus operaattoripalveluiden kilpailuttamisesta ja olemme yleisesti saaneet erinomaista palautetta hankkeiden onnistuneesta läpiviennistä. Myös toimittajat arvostavat toimintatapaamme.

Mikäli kilpailutus on yrityksessänne ajankohtainen ja haluat keskustella palveluistamme tarkemmin, ole rohkeasti yhteyksissä meihin.

Yhteistyöterveisin,

Mika Salomaa